Maak een afspraak

Littekentherapie

Littekens zijn er in vele vormen en maten. Dit kan ontstaan door een ongeval, huidziekte, operatie of bijvoorbeeld een brandwond.

In de meeste gevallen zal een litteken in het begin wat rood en dik eruitzien. Het kan echter tot 18 maanden na de huidbeschadiging duren vóórdat het geleidelijk wat smaller en minder opvallend wordt. Klachten van een litteken ontstaan wanneer het litteken;

  • Rood, donker en verheven blijft
  • Ongemak veroorzaakt in de vorm van jeuk of pijn
  • Een bewegingsbeperking veroorzaakt
  • Cosmetische bezwaren geeft

 

In de praktijk kunnen de volgende littekens behandeld worden:

Hypertrofisch litteken

Dit type litteken is meestal rood, verdikt, verheven en kan ook jeuk of pijn geven. Een hypertrofisch litteken ontstaat meestal binnen enkele weken na de verwonding of operatie en kan spontaan genezen, hoewel dit soms jaren kan duren.

Atrofisch litteken

Dit litteken is meestal klein, rond en ligt wat verzonken in de huid. Als er meerdere zijn, ontstaat er in de huid het welbekende “putjes effect”. Dit type litteken ontstaat wanneer het normale genezingsproces wordt verstoord waardoor er onvoldoende nieuw huidmateriaal wordt aangemaakt. Bekende voorbeelden zijn de littekens bij acné en na waterpokken.

 

Welke behandelmethoden bieden we aan?

Medische microneedling

Met behulp van de SkinPen kunnen bepaalde littekens weer gelijk worden gemaakt met de omgevende huid. Doormiddel van kleine, steriele naaldjes die vibrerend in de huid terecht komen, wordt het natuurlijk herstelproces diep in de huid geactiveerd waardoor nieuw collageen (type 3) en elastine wordt aangemaakt. De methode is vooral geschikt voor atrofische en hypertrofische na acné of, chirurgische ingrepen. De genezing duurt ongeveer één week en er zijn meerdere behandelingen nodig.

Licht- en Lasertherapieën

Het behandelen littekens (en ook rimpels) met de laser wordt ook wel “resurfacing” of laserpeeling genoemd. Met behulp van lasertechnieken kunnen bepaalde littekens minder opvallend of verheven worden gemaakt. Maar ook rode littekens of een restpigment kan middels IPL minder opvallend worden gemaakt. 

Siliconentherapie

Siliconen zijn in staat om het littekenweefsel te verzachten, af te vlakken en gladder te maken. Ook klachten zoals jeuk, pijn of verkleuringen kunnen hiermee verminderen. Siliconen worden toegepast als wondverband (siliconenpleisters) of zijn verwerkt in een crème of gel. Voordelen van siliconen zijn het patiënten gemak (de behandeling kan gewoon thuis worden gedaan) en de pijnloosheid van de behandeling. Zowel hypertrofische littekens als keloïden komen in aanmerking voor behandeling met siliconen.

Dermatografie

Medische pigmentatie oftewel dermatografie, is een methode waarbij pigmenten in de huid worden gebracht doormiddel van tatoeëren. De pigmenten benaderen zo goed mogelijk de natuurlijke huidskleur, waardoor littekens vervaagd kunnen worden. Meerdere behandelingen kunnen nodig zijn.

Voor tarieven klik hier